Sunday, May 22, 2022
spot_img

poslednje

Najbolji saveti da se svakodnevno hranite zdravo i da budete u formi

Ključ zdravlja nije samo redovna fizička aktivnost, već i pravilan jelovnik koji svakodnevno pratimo. Ako jedete više nego što je vašem telu potrebno, povećavate težinu jer se višak energije, ako se ne koristi, pretvara u mast. Ponekad jednostavno moramo da popijemo Coca Colu i nakon nekoliko dana vidimo kako nam raste stomak. Ovo su delovi životnih lekcija i samousavršavanja, tako da morate učiti iz ovih grešaka. Kao što verovatno znate, neka hrana značajno povećava telesnu težinu, dok neka ne. Stoga je uravnotežena ishrana prva stvar koju treba da obezbedite. U ovom članku predstavljamo vam najbolje savete kako da postanete fit i da ostanete zdravi sve vreme.

Jedite više hrane koja je bogata vlaknima

Ugljeni hidrati poput krompira, hleba ili pirinča su ukusni, ali nisu toliko dobri za naše zdravlje. Umesto da jedete puno ugljenih hidrata, ograničite svoj jelovnik na jednu trećinu ugljenih hidrata i dve trećine na hranu bogatu vlaknima kao što su integralna pšenica ili smeđi pirinač.

Jedite više hrane koja je bogata vlaknima

Oni sadrže masti, ali ne toliko kao ugljeni hidrati. Zbog toga, izbegavajte kremaste sosove i ulje na krompiru, jer oni sadrže mnogo masti i dodatno će dodati težinu vašem telu, posebno ako ne sagorevate ove prevelike količine.

Uključite puno voća i povrća

Iako neki ljudi nisu ljubitelji povrća i voća, ovo dvoje su neizbežni delovi zdravog života. Možete da jedete smrznuto, sveže, konzervirano ili isceđeno voće/povrće koliko želite, a ako ste zavisnik od šećera, pokušajte da slatkiše zamenite voćem.

Voće sadrži dosta fruktoze, što je mnogo bolji izbor za one koji ne mogu ni dana bez slatkiša. Samo pokušajte da izbegavate da jedete voće uveče, jer vaše telo treba da se odmori i ne želite da ga terate da sagoreva šećer/fruktozu.

Jedite ribu najmanje jednom u tri dana

Riba je bogata omega-3 mastima koje su ključne za vaše telo jer su bogate vitaminima i mineralima koje ne možete dobiti nigde drugde. Najbolje vrste ribe koje možete jesti stalno i koliko god želite su losos, pastrmka, haringa, sardine, sardele i tunjevina. Sveže, smrznuto ili dimljeno, šta god više volite – jedite redovno! Ipak, najbolji izbor je sveža riba, ako možete da je priuštite.

Losos

Jedite ribu najmanje jednom u tri dana

Jedite manje ili nikako soli

Niko ne voli hranu koja nije soljena, međutim, poznato je da so podiže krvni pritisak ako se jede previše. Imajte na umu da skoro svaka vrsta hrane koju kupujete sadrži so, barem neku količinu. Ako tome dodate još, nanosite štetu svom telu. Stoga ga koristite samo kada je zaista neophodno. Ne treba jesti više od 6 g soli dnevno. Sve iznad te količine nije dobro za vaše zdravlje.

Latest Posts

spot_img