Wednesday, November 29, 2023
spot_img

poslednje

Kako vaše mentalno zdravlje utiče na vašu kožu?

Mentalno zdravlje utiče na naše živote na mnogo različitih načina, u rasponu od odnosa koje formiramo, do radnog učinka. Dok svi pokušavamo da izbegavamo masne obroke i drugu hranu koja bi mogla da iritira našu kožu u vidu bubuljica ili suvih fleka, moramo biti svesni da mentalno zdravlje može u velikoj meri uticati na našu kožu. Piling kože zaista pomaže kada je u pitanju fizičko čišćenje vaše kože, ali imajte na umu da ne smete da budete nervozni samo zato što vam je ploča iskliznula iz ruku i razbila se na podu. Stručnjaci su se složili da depresija, anksioznost, stres i drugi psihološki faktori u velikoj meri utiču na zdravlje vaše kože. Glavna stvar koju možete da uradite je da budete bar malo opušteniji.

Akne – obično izazvane hroničnom upalom

Svi se sećamo kada smo bili tinejdžeri i kada ste se ujutru probudili sa velikom bubuljicom na sred čela? Sve akne su uzrokovane upalom, a stres i anksioznost uzrokuju hroničnu upalu tela, zbog čega žlezde proizvode više ulja koje se zaglavilo u vašim porama i stvara problem. Ovo je savršeno mesto za rast bakterija i to uzrokuje dodatni problem vašoj koži. To dovodi do ozbiljnije upale koju ne želite, pa pokušajte da budete opušteniji umesto da brinete o različitim stvarima, posebno onima na koje ne možete uticati ili promeniti.

 

Psorijaza i ekcem – nedostatak hijaluronske kiseline uzrokovan traumama

Kada vaše telo ne proizvodi dovoljno hijaluronske kiseline, koja je prirodni hidratant vašeg tela, to može dovesti do rozacee, ekcema ili psorijaze i to se odražava na vašem najvećem organu, čineći ga svrbežnim i crvenim. Traume, stanje šoka, tuga i anksioznost mogu dovesti do toga da vaša koža prestane da proizvodi kiselinu i to uzrokuje niz drugih problema koji se javljaju. Imajte na umu da vam razni proizvodi za negu kože neće pomoći dok ne rešite svoje probleme u glavi, i oslobodite se traumatskih uspomena. Naravno, ne možete ih obrisati tek tako, ali ako je potrebno, isprobajte neke od psihoterapijskih vežbi koje bi vam mogle pomoći da prevaziđete traumu.

Prevremeno starenje – anksioznost i stres

Niko ne voli da izgleda starije nego što jeste, ali naši životi ponekad pripremaju niz trauma, stresnih situacija i strepnje da bi se nešto loše moglo dogoditi. Za one koji ne znaju – ne biste bili stariji (barem fizički) da nije postojao hormon koji je zadužen za proces starenja, kao i za stresne situacije. Kortizol je hormon koji se oslobađa tokom stresnih situacija kada je vaše telo šokirano. Kortizol je takođe odgovoran za proces starenja vaše kože, jer povećava bore i pigmentaciju. Kada je nivo kortizola visok, hormon protiv starenja DHEA (dehidroepiandrosteron) se smanjuje i zbog toga počinjete da izgledate mnogo starije nego što zapravo jeste. Ključna stvar je da budete opušteni, koristeći različite tehnike opuštanja.

Latest Posts

spot_img