Wednesday, November 29, 2023
spot_img

poslednje

Da Li Je Ultrazvuk Štetan Za Bebu?

Mnoge trudnice su zabrinute da ultrazvuk može imati negativne efekte na fetus. Budite uvereni, međutim, da većina studija pokazuje da ograničena upotreba ultrazvuka tokom trudnoće neće naštetiti bebi. Evo i nekih činjenica koje budući roditelji treba da znaju.

Ultrazvuk je bezbedan za vas i vašu bebu kada ga uradi lekar koji je obučen za rukovanje ultrazvukom. Pošto ultrazvuk koristi zvučne talase umesto zračenja, sigurniji je od rendgenskih zraka. Lekari koriste ultrazvuk više od 30 godina i nisu pronašli nikakve rizike za fetus.

Ako je vaša trudnoća zdrava, ultrazvuk je dobar u isključivanju problema, ali ne može pronaći svaki problem. Može propustiti neke urođene mane. Ponekad, rutinski ultrazvuk može sugerisati da postoji urođena mana kada je zaista nema. Dok kontrolni testovi često pokazuju da je beba zdrava, lažni alarmi mogu izazvati brigu kod roditelja.

Kako radi ultrazvuk?

Da biste razumeli bezbednost ultrazvuka, potrebno je da u kratkim crtama objasnimo kako on radi. Ultrazvuk šalje zvučne talase kroz telo, koji nam omogućavaju da vidimo bebino tkivo i organe. Oni su posebno korisni za posmatranje razvoja fetusa i mogu da otkriju abnormalnosti u materici – uključujući i neke koje se mogu rešiti pre nego što se beba rodi. Postoji mnogo veća verovatnoća da će urođeni defekti svih vrsta biti identifikovani ultrazvukom.

Tokom postupka koji traje od 15 do 30 minuta, lekar koji radi na ultrazvuku će utrljati gel na vaš stomak, a zatim koristiti posebnu lopaticu koja emituje zvučne talase da bi napravila sliku vaše bebe na ekranu.

Da li je ultrazvuk bezbedan za bebu?

Prema mnogim međunarodnim zdravstvenim agencijama nema dokaza da ultrazvuk šteti fetusu u razvoju. Tokom ispitivanja se ne koristi zračenje ili rendgenski zraci. Štaviše, naučnici nisu čak mogli da pronađu vezu između ultrazvuka i urođenih mana, raka u detinjstvu ili razvojnih problema kasnije u životu. 

Ali postoji i jedna caka: naučnici nisu sigurni da li je nemedicinsko dugotrajno izlaganje ultrazvuku opasno. Glavna briga je da energija ultrazvučnih talasa zagreva tkivo vaše bebe koje raste, a to bi moglo nekako uticati na nju.

Međutim treba napomenuti da ova tvrdnja nije dokazana. Ali neke američke zdravstvene agencije impliciraju da energija koja se isporučuje fetusu ne može pretpostaviti kao potpuno bezbedno. Postoji verovatnoća da neki štetni efekti mogu nastati kada se ultrazvuk koristi na neodgovarajući način.

Dakle, koliko je ultrazvuka bezbedno tokom trudnoće? Nema jasnog odgovora, ali uprkos vrlo maloj mogućnosti rizika, većina stručnjaka se slaže da medicinski neophodni ultrazvuk nije razlog za brigu. Ukoliko želite da proverite zdravlje vaše bebe a nalazite se u okolini, mi vam preporučujemo da ultrazvuk uradite u Novom Sadu.

Da li su 3D i 4D ultrazvuk bezbedni?

Neki lekari koriste 3D ultrazvuk da bi dobili kvalitetnu fotografiju deteta. Drugi imaju 4D ultrazvuk sa video mogućnostima, koji vam omogućavaju da vidite pokretne slike vaše bebe u materici. Postoje mnoge prednosti ovih vrsta ispitivanja; na primer, visokokvalitetno snimanje može pomoći lekarima da bolje dijagnostikuju određene defekte. 

Kao i njihovi tradicionalni dvodimenzionalni kolege, 3D i 4D ultrazvuk se smatra bezbednim, sve dok ih sprovodi sertifikovani stručnjak na osnovu medicinske preporuke. Roditelji ne bi trebalo da rade 3D ili 4D ultrazvuk da bi jednostavno bolje videli bebino lice.

Takođe bi trebalo da izbegavaju i 3D ultrazvučne slike i video zapise kako bi imali uspomenu svoje bebe iz stomaka. 

Ultrazvuk treba da se radi samo kada su potrebne medicinske informacije o trudnoći, i ne tako često, iako se mnogi roditelji ne bi složili sa ovom činjenicom. U poslednje vreme smo postali opsednuti tehnologijom i to polako pokušavamo da prenesemo na sve sfere našeg života. 

Šta se dešava nakon ultrazvuka?

sta se desava nakon ultrazvuka

Za većinu žena ultrazvuk pokazuje da beba normalno raste. Ako je vaš ultrazvuk normalan, samo nastavite da idete na svoje prenatalne preglede.

Ponekad ultrazvuk može pokazati da je vama i vašoj bebi potrebna posebna nega. Na primer, ako ultrazvuk pokaže da vaša beba ima spina bifidu, može se lečiti u materici pre rođenja. Ako ultrazvuk pokaže da je vaša beba okrenuta kontra (stopalima nadole umesto glavom nadole), vaš lekar će možda pokušati da okrene položaj vaše bebe ili će vas poslati na carski rez . Carski rez je vrsta operacija u kojoj se vaša beba rađa kroz rez koji vaš lekar pravi na stomaku i materici.

Bez obzira šta ultrazvuk pokazuje, razgovarajte sa svojim lekarom o najboljoj nezi za vas i vašu bebu.

Koji su razlozi za ultrazvuk?

Vaš lekar koristi ultrazvuk da uradi nekoliko stvari, uključujući:

  • Da potvrdi, odnosno da se uveri da ste zaista trudni i koliko dugo ste trudni. 
  • Da proverite starost i rast vaše bebe. Ovo pomaže vašem lekaru da utvrdi vaš datum porođaja.
  • Da proverite otkucaje srca vaše bebe, tonus mišića, kretanje i ukupan razvoj.
  • Da proveri da li ste trudni sa blizancima, trojkama ili očekujete više beba, mada je ovo redak slučaj, ukoliko se ne radi o veštačkoj oplodnji.
  • Da proveri da li se vaša beba nalazi u pravilnom položaju za porođaj.
  • Da pregledate vaše jajnike i matericu

Vaš lekar takođe koristi ultrazvuk za proveru i druga testiranja. Provera stanja vaše bebe znači da se utvrdi da li vaša beba ima povećan rizik od razvijanja nekih zdravstvenih stanja; to ne znači za sigurno da će vaša beba ima to stanje. Vaš lekar može koristiti ultrazvuk:

  1. Za skrining urođenih mana, kao što su spina bifida ili srčane mane. Nakon ultrazvuka, vaš lekar će možda želeti da uradi još testova, koji se zovu dijagnostički testovi, da bi sa sigurnošću utvrdio da li vaša beba ima urođenu manu. 
  2. Urođene mane su zdravstveni problemi koje beba ima pri rođenju. Urođene mane menjaju oblik ili funkciju jednog ili više delova tela. Oni mogu izazvati probleme u ukupnom zdravlju, u načinu na koji se telo razvija ili u tome kako telo funkcioniše.
  3. Za pomoć drugih prenatalnih testova koristi se i biopsija hiorinskih čupica (koja se naziva i CVS) ili amniocenteza (koja se naziva i amnio). CVS je procedura koja uključuje uzimanje ćelija iz placente radi testiranja. Placenta je tkivo koje obezbeđuje hranljive materije za vašu bebu. Amnio je test gde se amnionska tečnost i ćelije uzimaju iz posteljice koja se nalazi oko vaše bebe.

Latest Posts

spot_img